måndag, december 06, 2010

BLÅ KÖK

Så har vi tillslut målat hela köket blått. Eller främst Carola. Fisken (vår plog se nedan) krävde omsorger idag och jag använde en mycket gammal rostig spade (bladet av den) som frontskydd. Tyvärr var den svår att smida rätt men någorlunda bra blev det. Den skyddar i alla fall mot slitage på själva Fisken.

Se bilder hur köket blir. Den som vill se Fisken får vänta. Vi plogade fram till 63an och åter igen till avverkningsheden. Det är dags att ta kontakt med skogsbolaget och resonera om framtiden.


Köket mot skåpen


Fönsterväggen sista finish

 
Över spisen blått

 
Entren blå


Mer jul för pengarna

Och så ett nytt gudbarn - kung David

måndag, november 29, 2010

RIKTIG SNÖ OCH VITA VÄGGAR

Efter en intensiv vecka med möten i riksdagen och regeringen, bokmässepresentationer i Värmland och slutligen filmpremiär o filmfest var det skönt att ägna söndagen åt torpet igen.

Resten av väggarna i köket grundmålades vita och plogen genomgick en renovering när det nu kommit snö på riktigt. Den håller bara för korta insatser sen får man rycka ut med bultar och verktyg för att laga det som finns kvar. Hoppas att dragkroken klarar tyngden bara...

Vid sista rundan hoppade järnstommen ur så senare på kvällen fick jag köra tillbaka till den platsen i skogen där jag lämnat Fisken och i mörkret laga och förbättra med bilens lyktor som ljus. Sen plogade jag om halva sträckan innan det var dags att åka hemåt.

Plogen Fisken på väg mot runda II

Vitt över järnspisen


Diksbänksdelen vitmålad andra gången


söndag, november 21, 2010

BLÅVITT I TORPET

Den senaste veckan har vi målat väggar - mest Carola. Först grundmålat i vitt och sen strukturmålning med blågrå färg på prov. Själv har jag byggt en bättre snöplog som vi provade och den förra gick sönder efter andra plogningen medan den är borde hålla bättre. Jag har nu konstruerat den med hjälp av en cykelkärra. Lördag åkte jag till invigningen av en biograf och sen bodde vi på Sahlströmsgården i norra landskapet över natten.

Provmålat med gråblå nyans - Antarktis

Elementet fick vi ta bort

Elelement ersätter och här har vi målat bakom vattenelementet

Plogen version 2 som kallas Fisken.

Enkel torpmat serverad

söndag, november 14, 2010

Jul-Nytt i Torpet

Julstämning i torpet

Idag har vi återknutit kontakten med vårt torp, mössen och våra olika projekt. Målning av köket fortsatte, jag plogade vägen (ända till 63an) med en plog av bastanta plankor och vinkeljärn - som jag byggde och kunde köra efter bilen dragen med kätting (den är ursprungligen från Knappstad). Dessutom har vi nu värme i köket så det blir litet mer ombonat. En julgran kom också på plats med ljus i grenarna.


Bord på plats för lunch

Inför ommålningen

Nästan klart


Hörnet i köket klart


fredag, oktober 22, 2010

VINTERN ÄR HÄR

Torp i snö

Idag snö på vägen från avtaget till Sutterhöjden och upp till torpet. Jag installerade en frostvakt i pumphuset och pumpade nästan ur brunnen igen...men stegen gick inte att få ner. Måste skaffa en repstege och möjligen någon extralina så man inte fastnar där nere...

KAMP MED VATTENORM

Frost i trädgårdslandet

Den här veckan inklusive hela söndagen har det varit brottningsmatch med slangar och pumpautomaten. Envisheten är ibland en dygd kanske. Men tillslut som synes på bilderna lyckades det att få vatten igång igen efter att jag tömt pumpen tidigare inför kylan. Nu har jag alltså bestämt att ha pumpen i pumphuset över vintern för att kunna använda vatten. En del jobb kvarstår

Vattenormen lös


Ett problem med pumphuset är den trånga dörren. Det är ett företag att ta sig in där och ut igen. Har man glömt en rörtång eller skiftnyckel...ja det är förstås litet störande.

Veckans vattenkamp började med att jag stötte till innerdörren som fungerade som stag för det ruttna innertaket. Taket föll helt enkelt ner i pumphuset och brunnen. Det var bara att börja fiska upp isoleringsrester och ruttet trä. Halva taket är kvar och stagat med en av mina tallpinnar från gärdsgårdsbygget.

Sen började då kampen att få tryck i pumpen. Efter en del koll på nätet lyckades jag (som jag skrev förut) att få vatten i både pumphuset och tillflödesslangen (som ju går rakt ner varför den är lurig just vid anslutningen till pumpen).

Efter många påfyllnader och skakningar av pumpen lyckades jag få tätt och trycket steg. För att hålla tryckte intakt hade jag satt på den nyinköpta rör och handtagsdelen i på utflödessalngen, vilket skulle visa sig fatalt. Jag såg hur tryckmätaren plötsligt for iväg från att ha legat på 1bar i flera dygn steg den över 2,5 och upp mot tre och...PLUPP! så skjöt den stora rördelen med nyinköpta skarvar och handtag iväg rakt in i pumphusteglet med en smäll och sen PLOPP! föll rakt ner i brunnens svarta djup, 5 meter ner.

I djupet finns en fin ny rörkoppling...

Snöpligt.

Vattnet forsade som bara den. Tyvärr riste hela anordningen till och ändrade riktning varpå den fina vattenstrålen sprutade rakt på skarvsladden och så dog allt. Jordfelsbrytaren i garaget löste ut. En plötslig framgång under några få sekunder.

Själva monstret - här med tryck...

Efter några kvällar av ytterligare kamp fick jag så igår det hela att fungera igen och har väl lärt mig hur man skall göra i alla fall. Jag sprutade ut vatten över dammen jag grävt så det skall rinna ner i slänten mot den gamla rönnen och tillslut var halva brunnen tömd. Jag fortsätter idag för att tömma hela brunnen och ev rensa ur botten (och kanske hitta mina dyrbara rördelar). Det var kallt igår så allt vatten utanför pumphuset frös till is. Hoppas pumpen klarat sig över natten...

Hemmafixarens rörcentral - delar från Släntvägen och Alstertorp i samverkan

Många ting med pumpar och vattenslangar är opraktiska. Gängorna är svåra att få på och slangarna svåra att hantera i sin styvhet osv. Det goda var att jag lyckades montera en ny krananläggning med hjälp av rörbitar och kranbitar från Evas andra hus så jag fick trädgårdsslang och reglering igång. Man måste lära sig bli vän med dessa rör och hur de fungerar så går det bättre. Det är som att tämja en vattenorm faktiskt.

lördag, oktober 16, 2010

GULASCH OCH TEGELSTEN

Is från stora baljan
Lördagsmorgonen var kall och alla hinkar hade frusit ordentligt, frost över hela trädgården.
Frostmorgon
Jag eldade en god brasa i vedspisen och köket samt kammare blev snabbt varma. Senare på dagen kokade jag gulaschsoppa på spisplattan från Kuni.
Gulaschkok
Veckans och dagens arbete i torpet har handlat om att komma vidare med huvuduppgifterna: dränering, färdigställande av kök och kammare samt murstock.
Paus i förmiddagssolen
I smedjan som det finns bilder på i tidigare inlägg har man haft en stor eldstad och där finns rikligt med tegelsten som jag tänkte flytta över till murstocken i huset. Som tur var gick jag en vända genom ladugården och hittade oanvända tegelstenar ca 40 stycken och jag behöver nu ca 20 för väggen i vardagsrummet. Dessa tvättade jag och lade in i rummet i väntan på murningen.

Dräneringen som jag grävt i veckan är ju rätt omfattande. Jag vet inte om jag räknat rätt med en lutning på 1:10 dvs en 3 dm lägre marknivå 3 m från huset. Det blir i alla fall väldigt djupt som läget är på tomten...

Dräneringsgrop 1

I ladugården hittade jag också vad jag tror är kalk i stora mängder och det har jag nu hällt ut vid källaringången och under diskbänken. Under tiden jag var där idag syntes inga musspår så kansek det varit bra med kalk. Mössen har annars haft en underlig sak för sig den sista tiden. De har släpat in små stenar och plastbitar mm och lagt på giftfaten då de ätits ur. Jag undrar nästan om det är något annat djur...

I övrigt har jag kapat en större björk idag och staplat ved i vedutrymmet samt staplat min egen kapade ved utanför ladugården.

Bildspel om vedarbetet...

tisdag, oktober 05, 2010

KAPANDE O GRÄVANDE

Idag kapades en hel del ved och efter en grillkorvsstund där grenarna från ett större träd som blåst ner vid vägen(jag drog det i kätting bakom bilen) var bränslet, tog jag några tag med marksänkningen vid huset. Som jag skrev tidigare skall marken luta 1:10 (3 dm på högsta stället räknat 3 m från huset) för att med tiden sänka sig till 1:20.

Se bildspel!




Bildspelet går automatiskt första gången. Obs om du trycker på den stora pilen på bildspelet hamnar du i webbalbumet. Klicka istället på den svarta kanten i nedre kant och sen på någon av de små pilarna...

måndag, oktober 04, 2010

KAPARDRAMA VID TORPET

Trots att jag egentligen skulle samla kraft efter helgens hårda arbete med ris och sly åkte jag upp till torpet efter en lyckad affär hos Wallinders el o VVS. Fin service med anor... Jag fick tag på rörkopplingar för trädgårdsslang mm

Se filmen för att följa dagens kaparäventyr:



Angånde detta som illustreras och visas i filmen - CEE-don eller "krafthandske" som jag kallar den fast i modern tappning ersätter de gamla el-handskarna som är farliga. Vedkapen i garaget hade en gammal sådan och genom byggahus.se fick jag fina tips hur man kan koppla på en ny.

Man får göra det om man vet hur man gör...och det vet jag ju nu. Det är ju trefas och i den gamla satt tre ledare samt en jordsladd (i kupan). Jordsladden sätter man förstås i jord i det nya uttaget och sen sätter man de tre ledarna i L1, L2 och L3. N lämnas tom i det här fallet. Om maskinen går fel väg får man byta plats på två av ledarna.

Redo för kapning, veden bakom okapad

Veden i fokus

Att ha en egen vedkap är roligt, även om den är ett monstrum och farlig förstås.

Dagens kap

lördag, oktober 02, 2010

Arbetslägret fortsätter

Under veckan har jag besökt torpet två gånger och eldat ris men idag eldade jag i stor hög på marken istället för i tunnan och då fick jag bort allt ris och allt slaget gräs.

Mössen äter gift som bara den så kanske borde jag byta strategi. Det verkar som jag har hela skogens möss på utfordring och utrotning och det blir ju kanske inte rätt.

Dagens jobb i övrigt - jag städade köksgolvet framför spisen...

Städat framför spisen

...och vardagsrumsgolvet framför hålet i muren...

Städat framför hålet i muren
Sen har jag rensat bort allt skräp och jordhögar vi hade framför huset. Nu har vi en grushög, en sand-jordhög och en jordhög med gräs. Jag tog bort gräset framför entren och husväggen åt väster inför dränering och omlutning av marken (1:20 3 m framför huset). Gräset omplacerades på vägen mot ladugården där vi vill anlägga gräsmatta och minska infarten på sikt.

Askhög, sandhög, grushög samt nylagd gräsmatta

Riset och gräset uppeldat...

Gräset avlägsnat 3 m framför entren och husväggen inför omlutning och dränering.

Här är vår plan för garaget som Carola har gjort på datorn. Eldplatsen är rakt fram i bilden där vägen går och grushögar mm strax bakom pumphuset till höger.

tisdag, september 21, 2010

VEDSPIS OCH KAMMARVÄGG

Dagens insats omfattade en målad vägg i kammaren - vi beslöt att behålla innerväggens råa plankor som dolts bakom tapet. Vi provade ut bröstpanelsbrädor för köket men det är ju inte riktigt rätt i tiden eftersom torpet är bolagstorp från 40-talet...

Kammarväggen med råa brädor

Det mesta av det avverkade slyet är borta men litet finns kvar från bland annat gärdsgårdsbygget. Eftersom det är rätt vått så är det en kamp att hålla elden vid liv och när man lägger i nytt ryker det förstås rikligt.
Våt slyved i tunnan

Idag fick jag inviga vedspisen och det gick fint - nu har jag lärt mig hur man med hjälp av luckan under ugnen får drag i den så röken inte stiger upp genom plattorna. Vi eldade försiktigt då leran på ugnen ju är ny, men den blev varm i alla fall.

Första eldningen på riktigt
Månsken över torpet

måndag, september 20, 2010

GAMLA TIDER

Idag har vi tagit det litet lugnare, eldat, målat vägg och grävt litet kring cementplattan utanför entren. 4tons domkraften från Biltema lyfte enkelt cementplattan som sjunkit ner från husgrunden.

Här ser ni några gamla kartor från torpet. På 1800-taltet verkar det som torpet kallats Alsterbotorp och att det största torpet låg vid Mellantorpet (som idag är borta det brann för 15 år sen då det var fritidshus).


Karta 1865-1899

Här syns tydligt att kommungränsen går just före nuvarnde avtaget upp till vårt torp (det syns på ek karta från 1967). Höjden strax sydost om vårt torp har vi ännu inte sett men den gamla vägen som då gick öster om den här höjden finns kvar och ansluter nuvarande vägen rakt öster ut.

Ekonomisk karta 1967


Var den gamla torpstugan har legat (på vår tomt) är litet oklart - det finns dels rester av något i vår berså och tvärs över vägen från pumphuset som man också ser på flygbilden i tidigare inlägg. På gamla kartan syns eventuellt tre byggnader om man tittar noga så den södra av dem kunde vara det som döljer sig i bersån ev. (Men besökarna förra veckan pekade ut den högen i bersån som ursprungsplatsen för gamla torpet.)

Det gamla torpets stockar utgör idag brygghuset. På den ekonomiska kartan är det en svart prick som syns vänster om infarten på väg till vårt torp just före den gula markeringen för odlad mark.

söndag, september 19, 2010

Söndag i vårt torp

En lång rolig dag idag också med blandat regn och sol, men över lag varmare idag. Ingen mus i fällan...

Carola har nu planerat och gjort iordning rabatten som syns på bilden nedan.

Rabatten ligger söder om huset.
Vi har slagit gräs och eldat upp nästan allt ris som slagits tidgare. Vi har sorterat skräp och jordhögarna och min grusutvinningsstation har förbättrats idag och jag har nu en lovande liten grushög inför dränering av husgrunden, som påbörjades också.

Något kan sägas om omgivningarna. Det är alltså fråga om ett naturvårdsområde (ev naturreservat) med rester av Klarälvens isälvs tid. Sjön Alstern (den norra alltså) ligger ju strax öster om torpet (500 m) och är en tydlig "korvsjö". Den är mycket grund till ungefär mitt i där det plötsligt är 80 m djupt. Fisket lär vara intressant. Sandbotten utan växtlighet åtminstone närmast "vår" sjövik.

Området har diverse intressanta växter och djur där den ovanliga sandödlan är den främsta djurarten. De rätt ensliga tallhedarna var en gång utan träd och blandas med mindre partier av lövskog främst kring vårt torp och resterna av de två andra torpen söder om (lämningarna av det s k Mellantorpet ligger närmast). Ett tjäderpar har sin hemvist på vägen söder om vår infart.

Flera riktiga naturreservat finns kring sjön, flera mil vandringsleder och några kulturreservat. Sveriges enda flygplats med gräsbana ligger söderut ca 5 km, Brattforshedens flygplats och hade en viss betydelse under beredskapstiden. Idag är det en hobbyflygplats men används också för övning vad gäller landning på gräs med större plan. Inte långt från huvudvägen rv 63 ligger ett kulturreservat där det var skogsbrand för ca 10 år sen, brandfältet.

Värmländska bergslagen börjar ju här så lämningar och rester av milor, sågar och gruvor finns i närheten. Torpet ligger 100 m från Karlstads kommun in i Filipstad (Mellantorpet ovan hade adress i Karlstad eller Molkom som hör dit).

lördag, september 18, 2010

LÖRDAG I SEPTEMBER

Inte mindre än sju timmar har vi jobbat på torpet idag. Vi gör det som är roligt varvat med det som vi har på vår lista så det blir en bra balans. Innan vi åkte dit idag handlade vi på Plantagen och på Elda (spisaffär) samt Biltema. Så var vi en sväng via Åstorps handelsträdgård i Ulvsby men stannade inte. Däremot drack vi kaffe på hembygdsgården i Nyed (Molkom) bredvid Upperudslogen där det var hundutställning idag. Och en och annan hund alltså.

I torpet hade bara en mus mött sitt öde under diskbänken idag. Råttgiftet var liksom igår helt slut i ena skålen och osten på den andra råttfällan var borta så den hade tydligen inte förmått slå igen.

I affären Elda bland Handölskaminer och skorstenar jobbade idag den person som vanligen är ute och murar skorstenar. Han har lärt vad han vet av en äldre man och det vill säga den gamla visdomen kring murande osv. Han menade bland annat att man inte behöver järnfilspån i eldfasta leran på ugnen i vedspisen. Det gör inget om leran spricker så länge den ligger kvar. Jag köpte i alla fall lera med spån och fick tips om hur man kan mura skorstenen där det spruckit.
Hälften av lera i hinken och ugnstaket rensopat

Lera och järnfilsspån under blandning
Leran applicerade jag med utspädning av 0,5 liter vatten för hela bunken (fast jag tog det i två omgångar). Ungefär hälften av spånen blandade jag i leran.

Leran applicerad (med hälften av spånen)

Värme av ugnstaket med värmeljus



När jag lagt lera ca 10 mm på hela ungstaket la jag resten av järnfilmspånen. Jag täljde till några olika brädbitar (från skåpet i kammaren) för att platta till. I ugnen hade jag värmeljus (först 12 st men det blev för varmt - sen 6 st). Det senare är för att fukten skall dunsta från leran då den stelnar och förhindra sprickor pga detta.




Resten av spånen lagda ovanpå leran
Vi hann också göra rabatten färdig i första steget, bygga en prototyp till damm och elda ris.

 Vatten i dammen

Jag frilade också den gamla cemententren som nu varit dold under ruttna brädor.


Eldning av ris på infarten
Min plan att utvinna grus för dränering lyckades riktigt bra och idag har jag fått fram ca 2 kbm grus redan. Det är både små och större så man kan eventuellt separera dem ännu en gång. Dessuotm utvann jag sandjord i den här processen.

Utvinningsstation för grus

Första grusvasken klar


Under brädentren fanns en cementplatta