söndag, september 19, 2010

Söndag i vårt torp

En lång rolig dag idag också med blandat regn och sol, men över lag varmare idag. Ingen mus i fällan...

Carola har nu planerat och gjort iordning rabatten som syns på bilden nedan.

Rabatten ligger söder om huset.
Vi har slagit gräs och eldat upp nästan allt ris som slagits tidgare. Vi har sorterat skräp och jordhögarna och min grusutvinningsstation har förbättrats idag och jag har nu en lovande liten grushög inför dränering av husgrunden, som påbörjades också.

Något kan sägas om omgivningarna. Det är alltså fråga om ett naturvårdsområde (ev naturreservat) med rester av Klarälvens isälvs tid. Sjön Alstern (den norra alltså) ligger ju strax öster om torpet (500 m) och är en tydlig "korvsjö". Den är mycket grund till ungefär mitt i där det plötsligt är 80 m djupt. Fisket lär vara intressant. Sandbotten utan växtlighet åtminstone närmast "vår" sjövik.

Området har diverse intressanta växter och djur där den ovanliga sandödlan är den främsta djurarten. De rätt ensliga tallhedarna var en gång utan träd och blandas med mindre partier av lövskog främst kring vårt torp och resterna av de två andra torpen söder om (lämningarna av det s k Mellantorpet ligger närmast). Ett tjäderpar har sin hemvist på vägen söder om vår infart.

Flera riktiga naturreservat finns kring sjön, flera mil vandringsleder och några kulturreservat. Sveriges enda flygplats med gräsbana ligger söderut ca 5 km, Brattforshedens flygplats och hade en viss betydelse under beredskapstiden. Idag är det en hobbyflygplats men används också för övning vad gäller landning på gräs med större plan. Inte långt från huvudvägen rv 63 ligger ett kulturreservat där det var skogsbrand för ca 10 år sen, brandfältet.

Värmländska bergslagen börjar ju här så lämningar och rester av milor, sågar och gruvor finns i närheten. Torpet ligger 100 m från Karlstads kommun in i Filipstad (Mellantorpet ovan hade adress i Karlstad eller Molkom som hör dit).

Inga kommentarer: