måndag, september 20, 2010

GAMLA TIDER

Idag har vi tagit det litet lugnare, eldat, målat vägg och grävt litet kring cementplattan utanför entren. 4tons domkraften från Biltema lyfte enkelt cementplattan som sjunkit ner från husgrunden.

Här ser ni några gamla kartor från torpet. På 1800-taltet verkar det som torpet kallats Alsterbotorp och att det största torpet låg vid Mellantorpet (som idag är borta det brann för 15 år sen då det var fritidshus).


Karta 1865-1899

Här syns tydligt att kommungränsen går just före nuvarnde avtaget upp till vårt torp (det syns på ek karta från 1967). Höjden strax sydost om vårt torp har vi ännu inte sett men den gamla vägen som då gick öster om den här höjden finns kvar och ansluter nuvarande vägen rakt öster ut.

Ekonomisk karta 1967


Var den gamla torpstugan har legat (på vår tomt) är litet oklart - det finns dels rester av något i vår berså och tvärs över vägen från pumphuset som man också ser på flygbilden i tidigare inlägg. På gamla kartan syns eventuellt tre byggnader om man tittar noga så den södra av dem kunde vara det som döljer sig i bersån ev. (Men besökarna förra veckan pekade ut den högen i bersån som ursprungsplatsen för gamla torpet.)

Det gamla torpets stockar utgör idag brygghuset. På den ekonomiska kartan är det en svart prick som syns vänster om infarten på väg till vårt torp just före den gula markeringen för odlad mark.

Inga kommentarer: