fredag, oktober 22, 2010

VINTERN ÄR HÄR

Torp i snö

Idag snö på vägen från avtaget till Sutterhöjden och upp till torpet. Jag installerade en frostvakt i pumphuset och pumpade nästan ur brunnen igen...men stegen gick inte att få ner. Måste skaffa en repstege och möjligen någon extralina så man inte fastnar där nere...

KAMP MED VATTENORM

Frost i trädgårdslandet

Den här veckan inklusive hela söndagen har det varit brottningsmatch med slangar och pumpautomaten. Envisheten är ibland en dygd kanske. Men tillslut som synes på bilderna lyckades det att få vatten igång igen efter att jag tömt pumpen tidigare inför kylan. Nu har jag alltså bestämt att ha pumpen i pumphuset över vintern för att kunna använda vatten. En del jobb kvarstår

Vattenormen lös


Ett problem med pumphuset är den trånga dörren. Det är ett företag att ta sig in där och ut igen. Har man glömt en rörtång eller skiftnyckel...ja det är förstås litet störande.

Veckans vattenkamp började med att jag stötte till innerdörren som fungerade som stag för det ruttna innertaket. Taket föll helt enkelt ner i pumphuset och brunnen. Det var bara att börja fiska upp isoleringsrester och ruttet trä. Halva taket är kvar och stagat med en av mina tallpinnar från gärdsgårdsbygget.

Sen började då kampen att få tryck i pumpen. Efter en del koll på nätet lyckades jag (som jag skrev förut) att få vatten i både pumphuset och tillflödesslangen (som ju går rakt ner varför den är lurig just vid anslutningen till pumpen).

Efter många påfyllnader och skakningar av pumpen lyckades jag få tätt och trycket steg. För att hålla tryckte intakt hade jag satt på den nyinköpta rör och handtagsdelen i på utflödessalngen, vilket skulle visa sig fatalt. Jag såg hur tryckmätaren plötsligt for iväg från att ha legat på 1bar i flera dygn steg den över 2,5 och upp mot tre och...PLUPP! så skjöt den stora rördelen med nyinköpta skarvar och handtag iväg rakt in i pumphusteglet med en smäll och sen PLOPP! föll rakt ner i brunnens svarta djup, 5 meter ner.

I djupet finns en fin ny rörkoppling...

Snöpligt.

Vattnet forsade som bara den. Tyvärr riste hela anordningen till och ändrade riktning varpå den fina vattenstrålen sprutade rakt på skarvsladden och så dog allt. Jordfelsbrytaren i garaget löste ut. En plötslig framgång under några få sekunder.

Själva monstret - här med tryck...

Efter några kvällar av ytterligare kamp fick jag så igår det hela att fungera igen och har väl lärt mig hur man skall göra i alla fall. Jag sprutade ut vatten över dammen jag grävt så det skall rinna ner i slänten mot den gamla rönnen och tillslut var halva brunnen tömd. Jag fortsätter idag för att tömma hela brunnen och ev rensa ur botten (och kanske hitta mina dyrbara rördelar). Det var kallt igår så allt vatten utanför pumphuset frös till is. Hoppas pumpen klarat sig över natten...

Hemmafixarens rörcentral - delar från Släntvägen och Alstertorp i samverkan

Många ting med pumpar och vattenslangar är opraktiska. Gängorna är svåra att få på och slangarna svåra att hantera i sin styvhet osv. Det goda var att jag lyckades montera en ny krananläggning med hjälp av rörbitar och kranbitar från Evas andra hus så jag fick trädgårdsslang och reglering igång. Man måste lära sig bli vän med dessa rör och hur de fungerar så går det bättre. Det är som att tämja en vattenorm faktiskt.

lördag, oktober 16, 2010

GULASCH OCH TEGELSTEN

Is från stora baljan
Lördagsmorgonen var kall och alla hinkar hade frusit ordentligt, frost över hela trädgården.
Frostmorgon
Jag eldade en god brasa i vedspisen och köket samt kammare blev snabbt varma. Senare på dagen kokade jag gulaschsoppa på spisplattan från Kuni.
Gulaschkok
Veckans och dagens arbete i torpet har handlat om att komma vidare med huvuduppgifterna: dränering, färdigställande av kök och kammare samt murstock.
Paus i förmiddagssolen
I smedjan som det finns bilder på i tidigare inlägg har man haft en stor eldstad och där finns rikligt med tegelsten som jag tänkte flytta över till murstocken i huset. Som tur var gick jag en vända genom ladugården och hittade oanvända tegelstenar ca 40 stycken och jag behöver nu ca 20 för väggen i vardagsrummet. Dessa tvättade jag och lade in i rummet i väntan på murningen.

Dräneringen som jag grävt i veckan är ju rätt omfattande. Jag vet inte om jag räknat rätt med en lutning på 1:10 dvs en 3 dm lägre marknivå 3 m från huset. Det blir i alla fall väldigt djupt som läget är på tomten...

Dräneringsgrop 1

I ladugården hittade jag också vad jag tror är kalk i stora mängder och det har jag nu hällt ut vid källaringången och under diskbänken. Under tiden jag var där idag syntes inga musspår så kansek det varit bra med kalk. Mössen har annars haft en underlig sak för sig den sista tiden. De har släpat in små stenar och plastbitar mm och lagt på giftfaten då de ätits ur. Jag undrar nästan om det är något annat djur...

I övrigt har jag kapat en större björk idag och staplat ved i vedutrymmet samt staplat min egen kapade ved utanför ladugården.

Bildspel om vedarbetet...

tisdag, oktober 05, 2010

KAPANDE O GRÄVANDE

Idag kapades en hel del ved och efter en grillkorvsstund där grenarna från ett större träd som blåst ner vid vägen(jag drog det i kätting bakom bilen) var bränslet, tog jag några tag med marksänkningen vid huset. Som jag skrev tidigare skall marken luta 1:10 (3 dm på högsta stället räknat 3 m från huset) för att med tiden sänka sig till 1:20.

Se bildspel!




Bildspelet går automatiskt första gången. Obs om du trycker på den stora pilen på bildspelet hamnar du i webbalbumet. Klicka istället på den svarta kanten i nedre kant och sen på någon av de små pilarna...

måndag, oktober 04, 2010

KAPARDRAMA VID TORPET

Trots att jag egentligen skulle samla kraft efter helgens hårda arbete med ris och sly åkte jag upp till torpet efter en lyckad affär hos Wallinders el o VVS. Fin service med anor... Jag fick tag på rörkopplingar för trädgårdsslang mm

Se filmen för att följa dagens kaparäventyr:



Angånde detta som illustreras och visas i filmen - CEE-don eller "krafthandske" som jag kallar den fast i modern tappning ersätter de gamla el-handskarna som är farliga. Vedkapen i garaget hade en gammal sådan och genom byggahus.se fick jag fina tips hur man kan koppla på en ny.

Man får göra det om man vet hur man gör...och det vet jag ju nu. Det är ju trefas och i den gamla satt tre ledare samt en jordsladd (i kupan). Jordsladden sätter man förstås i jord i det nya uttaget och sen sätter man de tre ledarna i L1, L2 och L3. N lämnas tom i det här fallet. Om maskinen går fel väg får man byta plats på två av ledarna.

Redo för kapning, veden bakom okapad

Veden i fokus

Att ha en egen vedkap är roligt, även om den är ett monstrum och farlig förstås.

Dagens kap

lördag, oktober 02, 2010

Arbetslägret fortsätter

Under veckan har jag besökt torpet två gånger och eldat ris men idag eldade jag i stor hög på marken istället för i tunnan och då fick jag bort allt ris och allt slaget gräs.

Mössen äter gift som bara den så kanske borde jag byta strategi. Det verkar som jag har hela skogens möss på utfordring och utrotning och det blir ju kanske inte rätt.

Dagens jobb i övrigt - jag städade köksgolvet framför spisen...

Städat framför spisen

...och vardagsrumsgolvet framför hålet i muren...

Städat framför hålet i muren
Sen har jag rensat bort allt skräp och jordhögar vi hade framför huset. Nu har vi en grushög, en sand-jordhög och en jordhög med gräs. Jag tog bort gräset framför entren och husväggen åt väster inför dränering och omlutning av marken (1:20 3 m framför huset). Gräset omplacerades på vägen mot ladugården där vi vill anlägga gräsmatta och minska infarten på sikt.

Askhög, sandhög, grushög samt nylagd gräsmatta

Riset och gräset uppeldat...

Gräset avlägsnat 3 m framför entren och husväggen inför omlutning och dränering.

Här är vår plan för garaget som Carola har gjort på datorn. Eldplatsen är rakt fram i bilden där vägen går och grushögar mm strax bakom pumphuset till höger.