söndag, februari 06, 2011

Reglar och isolering i kammaren

Carola har fortsatt måla i köket men även tagit bort tapet på den nya väggen i kammaren. Jag hade många olika alternativ för den här väggen i kammaren som skall tapetseras (övriga väggar i rummet skall målas). Att isolera invändigt är ju inte så bra ide alltid, särskilt när det är ett hus som fungerat i 60 år.

Tillslut beslöt vi ändå att göra det men inte mer än 45 mm och sätta upp träreglar (korta längder från byggmax) samt senare gispskivor. De flesta lösningar tycks ha baksidor så en blygsam isolering när vi ändå måste få väggen i skick för tapeten blev valet.

Alla tapetrester bort



Reglarna är fästa med trådspik men de satt inte så bra eftersom det finns en äldre isolering innanför brädväggen (Tretex är det troligen) så fyra vertikala reglar är förstärkta med långa skruvar också så att inte hela gipsväggen rasar in senare... Hoppas tretex fungerar som första lager isolering och tål att vara yttre skal... Enligt uppgifter skall de här skivorna (ca 12 mm) isolera lika bra som de 45 mm jag satt in och dessutom bidra till vindskydd. Flera källor rekommenderar att ha dem kvar när man gör nya lager på väggen. Tydligen var Trextex populärt under en mellanperiod innan spånskivor blev billigare.

Över resterande väggdelar sätter vi en underlagstapet som är istället för spackel och målar på den - bland annat väggen med fönster som skulle varit mer tidskrävande att sätta reglar på. Oklart hur jag skarvar byggfolien över till denna andra yttervägg, men det kan hända att någon ledtråd dyker upp när jag läser på.

Kanten av trägolvet slipades ren...fina plankor

Reglar på plats centrumavstånd 600 mm


Isoleringen 45 mm på plats


Folie häftad


Inga kommentarer: