lördag, februari 19, 2011

FINLÄNDSK GÄSTARBETARE FÖRFLYTTAR BADRUM

Fredag och lördag har vi förberett målandet av kammaren, men vår gäst Carl Axel (Göteborg tidigare Helsingfors) kom med på lördagen och en dramatisk framgång märktes direkt. Först åkte vi till våra nya vänner i Brattfors och fick Arnes semla (fastlagsbulle) och pratade med hans dotter som har loppis och cafeet och även studerar till präst. Inga andra gäster den här gången men vi hittade en hel del småsaker...

...så till Torpet. Vi visade Carl Axel (Cali) runt på ägorna innan det var dags att ta sig in i huset och gör musinspektion. Jag hade lagt ut högar av ett nytt gift som skulle vara extra starkt och detta tycks fallit mössen i smaken. Nu var tallrikarna helt tomma så de hade minsann kalasat.

Cali har just insett vad fastigheten är i för skick.
Med Carola framför det halvt raserade uthuset.

Vi började med att tömma kammaren på saker och Carola skulle nu måla en första provomgång av väggen med fönstret och in mot vardagsrummet. Färgen är litet grönt men blandat med blått från köket och vitt.

Cali och jag tog sen tag med övervåningen. Snabbt gick det så alla linoleumgolv revs ut - fina trägolv blottades och tapeten i halva sovrummet fick vi loss.

Sovrum med tapet


Tapeter borta notera Tretexskivorna

Övervåningen (utom badrummet) är i fint skick och troligen har den använts mycket begränsat under de seanste 50 åren. Under linoleummattan i hallen hittade vi ett intakt ex av NWT från mars 1956 sen renoveringen. Där läste Cali bland annat nyheten att Tunisen blivit självständigt samma år och valt sin första president. Gamla nyheter som har liknar dagens... 
Orört ex av NWT  från mars 1956...

Medan Carola gjorde färdigt kammaren gav vi oss så på badrummet uppe och det gick fort. Toalett, handfat, badkar och skåp o skruvar åkte ut. Vi placerade dem i trädgården tsv (som ni ser på bilden).


Badrumsförflyttaren låtsasduschar. Carola i fönstret

Vi började lossa kakelplattorna i golvet och den gjutna plattan ser bra ut men förstås med sprickor. Inga tecken på vattenskada där men troligen i kanterna och väggarna under.

Vi skall höra med Linköping hur de gör sitt badrum och följa samma recept här. Frågan är om vi skall utvidga det till hela hallen och bygga fönstersmyg också...vi får se.

Carola har i alla fall planerat att sovrummet skall ha en röd nyans. Det övre köket där trägolvet är särskilt fint är nu verkstad och blir med tiden tillfixat för detta ändamål. Renoveringen på övervåningen blir ju mer omfattande och skarp än den vi gjort i två rum nere.


Kammaren provmålad


Inga kommentarer: