söndag, februari 27, 2011

GRUNDMÅLNING I FÖNSTRET

Idag var det varmt och grått över heden och det blev fönsterarbete. Jag slipade fönsterbänken och grundmålade den samt tog in ett fönster och skrapade bort kitt och färg på utsidan samt avlägsnade glaset (spräckte förstås första då inte alla nubb var borta).

Extrafönster från övervåningen insatt


Ett fönster från övervåningen fick vara reserv medan jag hade det riktiga urtaget och bearbetade på bord i köket.

Utsidan slipas

Fönsterbrädan skrapas...

...slipad och tvättad.

Grundmålad fönsterbräda

Målet är att få kammaren redo och sen gå vidare in i köket. Golvslipning blir näst efter fönsterjobbet.

En list har provats i hörnet - omålad tsv.

List i hörnet

lördag, februari 26, 2011

DÖRR BLIR VÄGG I TORPET

Idag var vädret regnigt och någon plogtur fick jag göra för att hålla efter. Damen med de 11 hundarna var ute och promenerade.

Uppgiften var i övrigt att sätta igen dörren till vardagsrummet och isolera hålet. Jag satte masonite från skåpen som var där tidigare i dörröppningen och klistrade på renoveringsduk tsv.

Från andra sidan isolerade jag med det som var kvar efter väggisoleringen i kammaren. Vardagsrummet hålls ju kallt tsv. Kammaren kan nu snart bli så ombonad att man kan bo där...kanske...


Tryck ej på den gröna pilen - då hamnar du i webbalbumet. En mindre pil finns under bildtexten som startar bildspelet igen.

Provade också duschutrymmet i badrummet där uppe, men det är nog väldigt trångt. I nödfall går det väl att ha en dusch under en övergångsperiod men man måste nog bygga en takkupa eller tänka på annat sätt. De tidigare ägarna var mycket korta har jag fått för mig.

Köpte en hörnlist för kammaren att prova också - imorgon.

söndag, februari 20, 2011

Vacker brädvägg bakom rutten yta

Plogad infart, vacker dag

Ännu en strålande dag i torpet. Vi solade och drack choklad inledningsvis. Tyvärr var vår gästarbetare inte med idag - han åkte tillbaka till Göteborg och det kändes tungt till en början när allt gick långsammare. Carola målade hela kammaren klar med testfärgen och även vitt över dörren där det är ohyvlade brädor.

Sista biten av  brädvägg i kammaren före målning

I badrummet fortsatte klinkerborttagandet och undersökning av golvet. Under cementplattan ligger en asfaltspapp som våtskydd. I kanterna har det gått igenom och särskilt vid handfatet finns spår och lukt av vattenskada.


Badrummet under klinkerborttagning

Troligen plockar jag upp hela cementplattan och golvet under för säkerhetsskull. Vi vet ju att det finns vattenspår i kökstaket även om det är torrt. Säkrats verkar det att lägga om hela badrummet - om vi nu skall ha detta prång som badrum...

Vi avlägsnade alla masonitplattor i badrummet och under dolde sig en fin brädvägg - även om den har fuktmärken i botten här och var.


Väggarna rensade från masonite i badrummet

Imorgon åker Carola hem så ett tag framåt är jag ensam om jobbet.

Brädväggen med måttangivelser från 50-talet

lördag, februari 19, 2011

FINLÄNDSK GÄSTARBETARE FÖRFLYTTAR BADRUM

Fredag och lördag har vi förberett målandet av kammaren, men vår gäst Carl Axel (Göteborg tidigare Helsingfors) kom med på lördagen och en dramatisk framgång märktes direkt. Först åkte vi till våra nya vänner i Brattfors och fick Arnes semla (fastlagsbulle) och pratade med hans dotter som har loppis och cafeet och även studerar till präst. Inga andra gäster den här gången men vi hittade en hel del småsaker...

...så till Torpet. Vi visade Carl Axel (Cali) runt på ägorna innan det var dags att ta sig in i huset och gör musinspektion. Jag hade lagt ut högar av ett nytt gift som skulle vara extra starkt och detta tycks fallit mössen i smaken. Nu var tallrikarna helt tomma så de hade minsann kalasat.

Cali har just insett vad fastigheten är i för skick.
Med Carola framför det halvt raserade uthuset.

Vi började med att tömma kammaren på saker och Carola skulle nu måla en första provomgång av väggen med fönstret och in mot vardagsrummet. Färgen är litet grönt men blandat med blått från köket och vitt.

Cali och jag tog sen tag med övervåningen. Snabbt gick det så alla linoleumgolv revs ut - fina trägolv blottades och tapeten i halva sovrummet fick vi loss.

Sovrum med tapet


Tapeter borta notera Tretexskivorna

Övervåningen (utom badrummet) är i fint skick och troligen har den använts mycket begränsat under de seanste 50 åren. Under linoleummattan i hallen hittade vi ett intakt ex av NWT från mars 1956 sen renoveringen. Där läste Cali bland annat nyheten att Tunisen blivit självständigt samma år och valt sin första president. Gamla nyheter som har liknar dagens... 
Orört ex av NWT  från mars 1956...

Medan Carola gjorde färdigt kammaren gav vi oss så på badrummet uppe och det gick fort. Toalett, handfat, badkar och skåp o skruvar åkte ut. Vi placerade dem i trädgården tsv (som ni ser på bilden).


Badrumsförflyttaren låtsasduschar. Carola i fönstret

Vi började lossa kakelplattorna i golvet och den gjutna plattan ser bra ut men förstås med sprickor. Inga tecken på vattenskada där men troligen i kanterna och väggarna under.

Vi skall höra med Linköping hur de gör sitt badrum och följa samma recept här. Frågan är om vi skall utvidga det till hela hallen och bygga fönstersmyg också...vi får se.

Carola har i alla fall planerat att sovrummet skall ha en röd nyans. Det övre köket där trägolvet är särskilt fint är nu verkstad och blir med tiden tillfixat för detta ändamål. Renoveringen på övervåningen blir ju mer omfattande och skarp än den vi gjort i två rum nere.


Kammaren provmålad


tisdag, februari 15, 2011

Josef Frank tog plats

Vår kammarvägg fick idag sin Josef Frank-tapet från Borås Tapeter (Anno 1909 serien). Det var skojigt att se resultat av arbetet.

Kammarväggen tapetserad

Lätt snö när vi kom och -15 grader. Bilen tappade hela framdelen (plast) efter allt plogande men eltejp gjorde susen. Nu blir det ett par dagars paus.

Vi var inte nöjda med väggarna i övrigt - dvs den gröna nyans vi tänkt först. Kvällen avslutades på OBS Bergvik i jakt på en annan nyans av grönt. Även en murarhammare införskaffades.

söndag, februari 13, 2011

Kammarväggar och Brattforshytta

Helgen inleddes med ett försök att ta sig fram till huset efter den stora snöstormen - det var i fredags eftermiddag som vi var där. Det hade fallit 50 cm snö och den var för svårforcerad. På torsdagen hade jag med hjälp av snökedjor spårat fram till vårt avtag men på fredagen var det omöjligt. Vi tog vår packning och gick en bit men vände efter ett tag, trots strålande sol och gnistrande snö.


Carola skottar gång till vedboden

På lördagen hade vi beställt plogning och i väntan på denna körde vi till Brattfors och gick på loppis och cafe i den nedlagda affären. Där mötte vi personer som kunde berätta historier om de som bott i vårt hus. Lyckat besök - se bilder från omgivningarna längre ner.


Brattforshyttan


Brattfors herrgård - även vandrarhem


 Brattfors kyrka


Luckan i tornet som enligt traditionen är öppen sedan 1850talet


Vår utsikt hemma i torpet

I övrigt har vi gjort kammaren redo för tapetsering och målning. Renoveringsduken var ganska lätt att få på plats men det blir inte perfekt. Den skall vi måla på. Kortväggen får en Josef Frank tapet så där sitter nu gipsskivor sedan i onsdags (dagen före snöstormen)...

Gipsväggen redo

Fönsterväggen före  behandling

Carola skrapar tapetrester

Spackling

Första renoveringsduken på plats

Väggdel 1 klar

Runt fönstret


Väggen mot vardagsrummet klar

söndag, februari 06, 2011

Reglar och isolering i kammaren

Carola har fortsatt måla i köket men även tagit bort tapet på den nya väggen i kammaren. Jag hade många olika alternativ för den här väggen i kammaren som skall tapetseras (övriga väggar i rummet skall målas). Att isolera invändigt är ju inte så bra ide alltid, särskilt när det är ett hus som fungerat i 60 år.

Tillslut beslöt vi ändå att göra det men inte mer än 45 mm och sätta upp träreglar (korta längder från byggmax) samt senare gispskivor. De flesta lösningar tycks ha baksidor så en blygsam isolering när vi ändå måste få väggen i skick för tapeten blev valet.

Alla tapetrester bort



Reglarna är fästa med trådspik men de satt inte så bra eftersom det finns en äldre isolering innanför brädväggen (Tretex är det troligen) så fyra vertikala reglar är förstärkta med långa skruvar också så att inte hela gipsväggen rasar in senare... Hoppas tretex fungerar som första lager isolering och tål att vara yttre skal... Enligt uppgifter skall de här skivorna (ca 12 mm) isolera lika bra som de 45 mm jag satt in och dessutom bidra till vindskydd. Flera källor rekommenderar att ha dem kvar när man gör nya lager på väggen. Tydligen var Trextex populärt under en mellanperiod innan spånskivor blev billigare.

Över resterande väggdelar sätter vi en underlagstapet som är istället för spackel och målar på den - bland annat väggen med fönster som skulle varit mer tidskrävande att sätta reglar på. Oklart hur jag skarvar byggfolien över till denna andra yttervägg, men det kan hända att någon ledtråd dyker upp när jag läser på.

Kanten av trägolvet slipades ren...fina plankor

Reglar på plats centrumavstånd 600 mm


Isoleringen 45 mm på plats


Folie häftad


lördag, februari 05, 2011

Kakel väck och Runebergsdag

Så har vi åter en torparbetarperiod framför oss. Vi inledde med Runebergdagen och Runebergstårta. Uppgifterna var att ta bort kakel från väggen ovanför spisen, städa kammare och vardagsrum (köket på övervåningen blir nu verkstad och upplag) och sen målade Carola väggarna vad som saknades. Dessutom har vi fått ny isolering från en arbetskamrat och all isolering flyttades ut i garaget.

Sol över gärdsgården

Plogen Fisken lagades och gjorde en ny förtjänstfull tur för att avlägsna nysnön från i natt - vi plogade på vägen hem.

Förra veckan städade jag köket och vände även några golvplankor (samt la isolering under). De var vita som då de lades in 1944.

Vända brädor

Runebergstårta från Helsingfors - dagen till ära


Spisväggen före

...och efter