fredag, april 20, 2012

FÖLJ KULTURARVSSATSNINGEN - DAG 1!

Under veckan kom en timmerman och en byggnadsantikvarie på besök för att instruera hur ladugården bäst rustas upp, denna värdefulla kulturbyggnad. Det handlar om den mittersta delen - loglängan.

Många spännande uppgifter kunde experterna förmedla och alla bloggläsare inbjuds att själva delta i renoveringen om det skulle intressera! Gott om saker att göra finns!

Det första som sker är att marken runt ladan skall skrapas ren och ev. sänkas något. Sly och träd skall tas bort runt omkring. Ladan skall sen tömmas på bråte och ved och golven grävas ur (matjorden som bildats). Sen är det dags för lyftning och reparation av stockar (3-4 stycken bara). Därefter är det dags att ta itu med taket (det håller tsv) och då blir det antagligen telgel även fortsättningsvis. Det är noga att hitta samma tegel som nu ligger där om man ersätter och det kan komma från något lokalt bruk. Under teglet ligger sticketaket, spåntaket kvar men det måste bytas ut där fukten gjort skada.

Åldersbestämningen av "loglängan" är sent 1800-tal tsv men det är ganska svårt att avgöra utan fler uppgifter från kartor osv. Du kan se en bild av hela längan i ett tidigare inlägg.

Bilderna visar några av insatserna...

Östra hörnet på södra sidan här skall det dels lyftas och dels stadgas.

Samma hörn

En försvunnen syll sökes

En mellanstock fick sin dom (positiv)


Ett ålderdomligt beslag som fascinerade besökarna



Det gröna beror på sly mm men är inget större problem



Nedre stocken kan ev klara sig efter lyft


Nedre stocken skall bytas och den till höger


Ev en ny syll vid ingången till stora rummet


Ett sekundärfönster som är gammalt och värt att bevara


Rester av en knutlåda

Bofinken iakttog intresserat genomgången



Inga kommentarer: