fredag, april 20, 2012

FÖLJ KULTURARVSSATSNINGEN - DAG 1!

Under veckan kom en timmerman och en byggnadsantikvarie på besök för att instruera hur ladugården bäst rustas upp, denna värdefulla kulturbyggnad. Det handlar om den mittersta delen - loglängan.

Många spännande uppgifter kunde experterna förmedla och alla bloggläsare inbjuds att själva delta i renoveringen om det skulle intressera! Gott om saker att göra finns!

Det första som sker är att marken runt ladan skall skrapas ren och ev. sänkas något. Sly och träd skall tas bort runt omkring. Ladan skall sen tömmas på bråte och ved och golven grävas ur (matjorden som bildats). Sen är det dags för lyftning och reparation av stockar (3-4 stycken bara). Därefter är det dags att ta itu med taket (det håller tsv) och då blir det antagligen telgel även fortsättningsvis. Det är noga att hitta samma tegel som nu ligger där om man ersätter och det kan komma från något lokalt bruk. Under teglet ligger sticketaket, spåntaket kvar men det måste bytas ut där fukten gjort skada.

Åldersbestämningen av "loglängan" är sent 1800-tal tsv men det är ganska svårt att avgöra utan fler uppgifter från kartor osv. Du kan se en bild av hela längan i ett tidigare inlägg.

Bilderna visar några av insatserna...

Östra hörnet på södra sidan här skall det dels lyftas och dels stadgas.

Samma hörn

En försvunnen syll sökes

En mellanstock fick sin dom (positiv)


Ett ålderdomligt beslag som fascinerade besökarna



Det gröna beror på sly mm men är inget större problem



Nedre stocken kan ev klara sig efter lyft


Nedre stocken skall bytas och den till höger


Ev en ny syll vid ingången till stora rummet


Ett sekundärfönster som är gammalt och värt att bevara


Rester av en knutlåda

Bofinken iakttog intresserat genomgången



måndag, april 16, 2012

VÄRME I JORDEN, FÅGLALÅT OCH FILM

Under veckan har fågelnärvaron tilltagit betydligt och vid övernattningen i fredags höll en rödhake (se bild) igång hela natten. Några bilder på de mera vanliga och lättfotograferade gästerna nedan. Skogsduvorna uppehåller sig på tomten då man är borta och en uggla hördes på lördagen. En rovfågel (mindre) med en mus i klorna cirklade över tomten söndag. Vi har börjat lära oss de olika lätena och känner igen fler och fler av våra gäster.

Morgonstund på verandan
Gäst vid ladugården



Trots att det lovades snö och regn var det varmt om soligt hela helgen och en anledning till att laga solstolen från Arpis som vi tagit över (vänerstugan). Eftersom jorden nu tinat har markberedningen och nergrävning av el och vatten varit helgens program. Verandan har också stabiliserats något.

Under äppelträdet
Vattenledning (sommarvatten) och elen en bit bort.
Förstärkning av verandan




Under vedstaplandet hittades en liten 35 mm film-rulle. Tydligen har torpet varit centrum för filmen på något viss i äldre tid. Det verkar vara en gammal film. Vi får se om historien kring den klarnar... I alla fall har den kommit rätt då den nu kan förvaras i vårt specialarkiv på Zakrisdal...





Sädesärla


Rödhaken höll igång hela natten



Krokus i rabatten


Plats för solaltanen (nybygge från förra våren)

Flyttfåglar på väg till Hagfors


Den bortglömda filmen


söndag, april 08, 2012

Påskdagen i torpet

Kaffedags på nya altanen


Talgoxen i äppelträdet

Videkvist i backen

lördag, april 07, 2012

DET SOM VÄXER EN PÅSKAFTON VID TORPET

En klar men kylig påskafton vid torpet. Vi hörde gransångare och sen svartmes (om det inte var talgoxe). Snön från igår fanns kvar i skogen men inte på tomten så våren kändes aktuell igen...

Krokusen på väg

Snödropparna likaså

Men mest växer soldäcket vid ingången...

onsdag, april 04, 2012

TORPET DEL AV DET VÄRMLÄNDSKA KULTURARVET!

Ett kulturarv med viss lutning...
För en vecka sedan meddelades att torpet får stöd från Länsstyrelsen för upprustning. Det är ladugården som skall rustas upp eftersom den bedöms vara intressant som "överloppsbyggnad". I april kommer en byggnadsantikvarie från Arvika och en timmerman på besök för att fastställa nödvändiga åtgärder!

Sporrade av de här framgångarna har vår renovering i andra mindre kulturhistoriskt intressanta byggnader på tomten tagit ny fart. Ni ser här nedan ett soldäck som tar form samt den lilla bastun (som i sig kan bli kulturarv om 100 år ifall den ej ramlar framåt före dess).

Litet vårtecken synes nu i markerna (det var 19 grader varmt förra veckan men 10 minus på nätterna den här...)

Soldäcket framför huset och nytt farstugolv



Alsterbo i eftermiddagssolen.

 
Isen kvar på Alstern



Vårtecken


Äldsta trädet invid jordkällaren.