onsdag, mars 30, 2011

SLIPNING I KVÄLLSSOL

Kvällen inleddes med en stund i solen

En strålande vårdag inbjöd till litet extrajobb på kvällen med en ny fönsterupphängning och golvslipande i köket (först fick jag förstås städa bort all bråte där...)

En ny fönstertork i det varma rummet

Fönstren hade inte torkat sen i igår - linoljefärgen kan ta 2 veckor på sig... men det finns mycket att göra i väntan på det. Jag har ju satt igen fönstret med golvisolering som blev över i Stockholm så det behövs inte på sin plats just nu.

Igår var jag också en sväng efter besök i Storfors men det blev endast skrapande, fönstermålning och målning av list då. Mycket svårt att få bort kitt utan att spräcka rutor. Tsv 3 av sex rutor spräckta...

En fjärdedel av köket slipat
Linoljefärgen är förunderlig att använda - och de fina penslarna. Det känns som man gör en välgärning.

söndag, mars 27, 2011

Snösmältning på heden



Solens verk att snön smält undan rejält under veckan - främst på taken. Vägen är fortfarande is och snöbelagd men varje dag dyker nya grusfläckar upp.


Helgen har ägnats åt golvslipning (som nu är klar i kammaren), renovering av lister och fönster. Dessutom har jag hunnit med besök på cafeet i Brattfors och pratat med innehaverskan.



Slipningen avklarad


Mattan i hallen ska bort


Trägolvet under i skick


Renoveringstork med fönster på krok

Fönsterrenoveringen är ju ett äventyr och det är en glädje att stryka på linoljefärg - som man vet kan hålla 100 år till. Som vanligt finns det olika skolor om detaljerna vid fönsterrenovering och passande nog har senaste Gård och Torp en artikel om paret i Enköpingstrakten som är de främsta på området. Men det finns flera instruktioner i böcker osv som jag har också. Det som kan avvika är t ex målningsrutinen.


Taklagning 1


Taklagning 2

Jag fick även bort mattan i hallen och trägolvet ser bra ut även där - fast in mot toaletten finns ju vattenskador.

På liknande sätt finns det ju många bud vad gäller golvunderhåll. Gysinge-skolan förespråkar bara kallt vatten + kallt vatten o såpa och sen sköljning enligt gammal tradition. Lut och olika typer av behandling förespråkas på andra håll men jag provar den rena skurgolvstraditionen först. Trägolvet lagrar värme så att golvvärme kan bli överflödigt enligt Gurun GG.


Skurgolvstest


En stor tjäder lättade från snårskogen då jag åkte från torpet på kvällen idag.

söndag, mars 20, 2011

FRÅN STIFTSGÅRD TILL STIFTTRÅD

Föregående helg tillbringade jag på Värmlands tidigare stiftsgård i Dömle. Se http://www.domle.se/ för att se vad man kan göra om man vill utveckla ett torp till något annat... Det var personaldagar och internat för Frödingsällskapet. Därför endast litet torpjobb på söndagen. Den nya bandslipen fungerade i ungefär 10 minuter - men så var den billig också.

Den här helgen blev det jobb både lördag och söndag. Vädret var strålande och på vägen över heden satt en barnfamilj och solade i snön som paus i skidsportande. Många bilar fanns vid skidspåret också - jag mötte spåraren själv på morgonen.

Jag har börjat sortera verktyg mm i övre köket som ju nu blir verkstad under det vi gör iordning nedervåningen. Där hittade jag också stifttråd till fönsterrenoveringen på en hylla. Allt man behöver finns, bara man letar! Jag oljade det renoverade fönstret och lade ut linoljetrasorna i badkaret som Cali hjälpt oss bära ut eftersom de kan ta eld. Temepraturen är för låg för att kitta och måla fönstret så det får vänta.


Halva kammargolvet slipat

Finslipning kvarstår

Med en ny slip fick jag slipat nästan hela golvet så när som på en femtedel in mot murstocken. Jag siktar på att det skall bli skurgolv som ju guru Gudmunsson i Gysinge förespråkar. Bara såpa och kallt vatten. Skall bli spännande att se. Man kan ev även ha litet linolja med i såpan men jag har inte hittat mängden.


Nästan klart - en femtedel kvar...spån i luften...

Helgvädret inbjöd till utearbete så jag har börjat sortera saker i stora garaget på de många hyllorna i lilla garaget för att få plats för bilen i det förstänmnda. En ny ko-fångare ligger sprutmålad och väntar därinne, eftersom den gamla har plogats sönder (men eltejpen håller den på plats tsv...)

Fågelmaten går åt som bara den.


Sista matbollen utanför dörren får påhälsning...

Nästa steg blir att göra golvet klart och sen börja med lister som skall vara vita runt golvet. Troligen linoljemålade... Litet tätning med tätskum blir det också.

Så snart snön har tinat bort kommer mycket gårdsarbete fram. Redan nu går det att byta takpannor på ladugården eftersom taket ligger mot söder och all snö runnit bort under veckan.