tisdag, september 06, 2011

TORPBLOGGENS HÖSTAKTIVITET 2011

Efter en lång paus är vi nu tillbaka med uppdateringar från torpet. Vi kommer att ge litet information om våra framsteg under sommaren, men även hålla er uppdaterade om höstjobbets utveckling. En stor del av webtiden har gått åt till Frödingsällskapets hemsida för min del http://www.frodingsallskapet.se/ . Frödingdagarna avlöpte ju i slutet av augusti.

I veckan var det ett-årsjubileum både för torpet och för bloggen. Att vi ännu inte bott över där är ju märkvärdigt, men desto större blir lyckan då det är möjligt och då bastun är igång...
Dagens rapport är färsk och visar hur vi harvar på med vår Alsterbod. Skorstensplanering och isolering och uppmätning av badrum och bastu tar sin lilla tid. I sovrummet är allt nästan klart, litet småbitar av väggskivor saknas, beklädnad och golvklinkers - men tak och fönster är på plats. Utvändigt är det frontväggen som kommit längst med panel.
Vår Alsterbod...



Carola isolerar badrum

En bastu...(laven provlagd)...


Det gäller att alla möjligheter är öppna - fönsterplatsen i badrummet är t ex inte bestämd.


tisdag, juni 14, 2011

ALSTERBO OCH ANNAT BO

Orsaken till ett uppehåll i rapporteringen är helt enkelt vad som syns på bilden här. Det som tagit tid är vårt sjunde hus på gården...Alsterbo. Platsen benämdes ju Alsterbotorp på 1800talet enligt kartorna från den tiden.

Alsterbo blir till

Inom kort kommer sommarläsning som sammanfattar våra insatser under tiden sen senaste rapporten till juni så det blir en hel del att läsa.

Till dess en bild på ett annat bo i vårt garage...
Vissa bor enkelt - i en dörr

torsdag, maj 05, 2011

PÅ DJUPET I DET GAMLA


Ur kyrkoböckerna

Våra efterforskningar djupt i arkiven ger vid handen att en av våra företrädare på 1800talet hette Hindrik Hindriksson. Lämpligt namn. Han var torpare på 1830talet och den förste i raden som vi hittade i Brattfors arkiv. Eftersom det var tre torp är det lite oklart vad gäller Nyeds arkiv om det gäller vårt eller de andra två men där finns namn längre bakåt i tiden.

Henriksson heter också nästan alla i vår närmaste by så det torde kanske vara den släktens förfader som bodde i vårt torp.

Annan typ av djupgrävning resulterade i att nästan hela nedre badrummet rensats ut på ruttna plankor, sågspån och annan bråte. Vi skall se om man kanske kan göra en liten källare och mura samt gjuta ett badrum. Då skulle det bli högre i tak under trappan och rätt intressant och det sk "kontoret" som man säger i Österbotten skulle bli utnyttjat bättre... Möjligen gör vi en annan lösning först för sommarens bruk, vi får se. Slangen gick sönder på sågspånssugaren så jag avbröt och tar upp det igen nästa pass...

Kakel och betonggolv

Thorshammaren mycket användbar och köpt på loppis...

Vips bara våtmatta (asfalt) kvar (med hål...)

Trägolvet under...små spår av vad som skall komma...


Golvet borta och skyffling av kutterspån börjar...och ruttna delar


Rensopat från kutterspån och undergolvet, skört av vattenskadan


Varning vid vägen för tjälskada, någon hade fastnat i helgen...


torsdag, april 28, 2011

DATORTEK UNDER PÄRONTRÄD


Ännu en solvarm dag efter några mer molniga fick oss att åka upp igen. Carola tog en arbetsdag under päronträdet (iphone är bra ibland) och jag utvann grus och gjorde färdigt runt trappan med dränering och grässådd. När batteriet tog slut räfsade Carola bersån och bar bort kivstar mm.

Carolas arbetshörna


Krokus gula

Äkta värmlandsgrus från egen mark

Anläggning runt entren

Dränering med grus o lutning (gräs) klart

Sillunch

onsdag, april 27, 2011

PÅSKSPECIAL FRÅN TORPET


Janne besökte, Carola häller upp
 Påsken var strålande - varmt och molnfritt och vi genomförde diverse projekt, men främst ute tack vare vädret. Cali kom på besök påskdagen och Janne besökte på onsdagen. Vi har koncentrerat oss på södra trädgården med bersån. Litet lyftande av ladugården och dränering har vi också hållit på med. Se bilder nedan (nyare först)...

Harar på vägen när vi hämtade gallringsträd

Dränering nästan klar på södra sidan


Dränering klar och gräs sått på norra sidan om entren


Soldäck på husets södra sida under konstruktion


Cali knipsar inför gärdsgårdsbygge


Gärdsgård 2 öppnad


Carola och Cali vid Wermland Riviera (Mangenbaden)


Carola räfsade hela södra tomten...


Fönster på garaget öppnade


Lunchgrill i tillfällig konstruktion


Brädgården


En stol till Cali




Påskoffer - förbrukningstakten är hög


En nyköpt pump fungerar...men läcker...


Efter att vi råkat ta ner ett päronträd av misstag insåg vi att det fanns mer, bersån beskuren


Vardagsrummet blir arbetsrum och målarverkstad




Vardagsrummet från andra hållet


Vid sjön isen kvar före påsk


Spår av vattensork på gården

Rådjurshorn (?)


Vid sjön en båt som senare tömdes och drogs upp en bit


En krokus tittar fram


Vårt potatisland


onsdag, mars 30, 2011

SLIPNING I KVÄLLSSOL

Kvällen inleddes med en stund i solen

En strålande vårdag inbjöd till litet extrajobb på kvällen med en ny fönsterupphängning och golvslipande i köket (först fick jag förstås städa bort all bråte där...)

En ny fönstertork i det varma rummet

Fönstren hade inte torkat sen i igår - linoljefärgen kan ta 2 veckor på sig... men det finns mycket att göra i väntan på det. Jag har ju satt igen fönstret med golvisolering som blev över i Stockholm så det behövs inte på sin plats just nu.

Igår var jag också en sväng efter besök i Storfors men det blev endast skrapande, fönstermålning och målning av list då. Mycket svårt att få bort kitt utan att spräcka rutor. Tsv 3 av sex rutor spräckta...

En fjärdedel av köket slipat
Linoljefärgen är förunderlig att använda - och de fina penslarna. Det känns som man gör en välgärning.

söndag, mars 27, 2011

Snösmältning på heden



Solens verk att snön smält undan rejält under veckan - främst på taken. Vägen är fortfarande is och snöbelagd men varje dag dyker nya grusfläckar upp.


Helgen har ägnats åt golvslipning (som nu är klar i kammaren), renovering av lister och fönster. Dessutom har jag hunnit med besök på cafeet i Brattfors och pratat med innehaverskan.



Slipningen avklarad


Mattan i hallen ska bort


Trägolvet under i skick


Renoveringstork med fönster på krok

Fönsterrenoveringen är ju ett äventyr och det är en glädje att stryka på linoljefärg - som man vet kan hålla 100 år till. Som vanligt finns det olika skolor om detaljerna vid fönsterrenovering och passande nog har senaste Gård och Torp en artikel om paret i Enköpingstrakten som är de främsta på området. Men det finns flera instruktioner i böcker osv som jag har också. Det som kan avvika är t ex målningsrutinen.


Taklagning 1


Taklagning 2

Jag fick även bort mattan i hallen och trägolvet ser bra ut även där - fast in mot toaletten finns ju vattenskador.

På liknande sätt finns det ju många bud vad gäller golvunderhåll. Gysinge-skolan förespråkar bara kallt vatten + kallt vatten o såpa och sen sköljning enligt gammal tradition. Lut och olika typer av behandling förespråkas på andra håll men jag provar den rena skurgolvstraditionen först. Trägolvet lagrar värme så att golvvärme kan bli överflödigt enligt Gurun GG.


Skurgolvstest


En stor tjäder lättade från snårskogen då jag åkte från torpet på kvällen idag.