torsdag, maj 05, 2011

PÅ DJUPET I DET GAMLA


Ur kyrkoböckerna

Våra efterforskningar djupt i arkiven ger vid handen att en av våra företrädare på 1800talet hette Hindrik Hindriksson. Lämpligt namn. Han var torpare på 1830talet och den förste i raden som vi hittade i Brattfors arkiv. Eftersom det var tre torp är det lite oklart vad gäller Nyeds arkiv om det gäller vårt eller de andra två men där finns namn längre bakåt i tiden.

Henriksson heter också nästan alla i vår närmaste by så det torde kanske vara den släktens förfader som bodde i vårt torp.

Annan typ av djupgrävning resulterade i att nästan hela nedre badrummet rensats ut på ruttna plankor, sågspån och annan bråte. Vi skall se om man kanske kan göra en liten källare och mura samt gjuta ett badrum. Då skulle det bli högre i tak under trappan och rätt intressant och det sk "kontoret" som man säger i Österbotten skulle bli utnyttjat bättre... Möjligen gör vi en annan lösning först för sommarens bruk, vi får se. Slangen gick sönder på sågspånssugaren så jag avbröt och tar upp det igen nästa pass...

Kakel och betonggolv

Thorshammaren mycket användbar och köpt på loppis...

Vips bara våtmatta (asfalt) kvar (med hål...)

Trägolvet under...små spår av vad som skall komma...


Golvet borta och skyffling av kutterspån börjar...och ruttna delar


Rensopat från kutterspån och undergolvet, skört av vattenskadan


Varning vid vägen för tjälskada, någon hade fastnat i helgen...